31/3/08

Έχουμε φτάσει στα όρια των βιολογικών και ψυχικών αντοχών μας

28/03/2008
Υπομνημα της Ενωσης Γιατρών ν. Σερρών στον Υπουργό Υγείας(ΕΙΝΣ)

Σέρρες : 27-03-2008 ΑΡ, ΠΡΩΤ. 62/27-3-08

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στον Νομό μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά κατά την άσκηση του έργου μας.

Επιθυμία και επιδίωξη όλων μας, και είμαστε σίγουροι και δική σας, είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στους Σερραίους συμπολίτες μας.Ωστόσο χρόνια τώρα η πολιτεία δυστυχώς δεν στέκεται αρωγός μας.Η πλειοψηφία μας ζει από τον μισθό και μόνο και από την εξοντωτική υπερωριακή απασχόληση και όχι από τα μαύρα χρήματα της παραοικονομίας.

Σίγουρα αναγνωρίζετε ότι οι μισθοί μας είναι εξευτελιστικοί, όπως πολλές φορές έχετε δηλώσει. Αλλά θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι πολλές φορές είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε 24ώρα ολόκληρα συνεχώς, καθώς τα περισσότερα Τμήματα των επαρχιακών Νοσοκομείων λειτουργούν με τρομερά κενά.

Έχουμε φτάσει στα όρια των βιολογικών και ψυχικών αντοχών μας. Ο εξαντλημένος και κακοπληρωμένος γιατρός του Ε.Σ.Υ. δεν αντέχει να συνεχίσει να είναι ο σάκος του μποξ για κάθε πολίτη αγανακτισμένο από το αποδυναμωμένο σύστημα Υγείας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε :

1.Την εκ βάθρων αναδιοργάνωση του συστήματος εφημεριών, σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού κράτους ώστε να βελτιωθούν ου συνθήκες εργασίας των γιατρών αλλά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες

2.Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων που συνεχώς αυξάνονται, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις σας,και επικαιροποίησή τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ώστε Τμήματα όπως το Αναισθησιολογικό, Παιδιατρικό, Καρδιολογικό, Ψυχιατρικό, Μ.Ε.Θ. να λειτουργούν απρόσκοπτα και όχι χάρι στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των συναδέλφων με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους θεράποντες όσο και για τους θεραπευόμενους.

3.Άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε να καλύπτονται γρηγορότερα οι θέσεις αγροτικών γιατρών, ειδικευομένων και ειδικών. Τρανταχτό παράδειγμα το Κ.Υ. Ηράκλειας ,που ενώ εξυπηρετεί πληθυσμό 25.000 κατοίκων, είναι στελεχωμένο με τέσσερις (4) ειδικούς γιατρούς και τρεις αγροτικούς.

4.Θέσπιση καινούργιου ιατρικού μισθολογίου ώστε οι βασικοί μισθοί μας, να είναι ανάλογοι των υπηρεσιών που προσφέρουμε, του έργου που αναμένεται από μας και των δεκάχρονων τουλάχιστον σπουδών μας

5.Οι εφημερίες να θεωρούνται στο σύνολό τους ως χρόνος υπερωριακής απασχόλησης και ως τέτοιος να πληρώνεται, δηλαδή ως ωρομίσθιο επί του βασικού μισθού.

6.Αυτόνομη λειτουργία των Τ.Ε.Π. με διορισμό ικανού αριθμού ιατρικού προσωπικού, ώστε να καλύπτεται η καθημερινή 24ωρη λειτουργία τους.

7.Λειτουργία Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου στην πόλη των Σερρών.

Κύριε υπουργέ, σας καλωσορίζουμε στον Νομό μας, αλλά τα προβλήματα μας αναγκάζουν να βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας από τις 17-03-08 επιδιώκοντας την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημερίων Δεκεμβρίου 2007και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2008. Η στέρηση των αποδοχών αυτών που αντιστοιχούν σε πολλές ημέρες εξοντωτικής εργασίας, έχουν οδηγήσει πολλούς από εμάς σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Η συμμετοχή των γιατρών στην κινητοποίηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του Ν.Σερρών., γεγονός που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι σοβαρότατα, μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και απαιτούν άμεση λύση,

Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα οδηγήσει πολλούς από εμάς στην έξοδο από το Ε.Σ.Υ. και σε περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σας παρακαλούμε να σκύψετε με περισσότερο ενδιαφέρον πάνω στα προβλήματά μας, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούμε την ψυχή του Ε.Σ.Υ. και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας υγείας είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί με δυσαρεστημένους, κακοπληρωμένους και εξουθενωμένους γιατρούς.

Είναι ανάγκη να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Υπουργείο και στο σύνολο των γιατρών του Ε.Σ.Υ.

Οι θέσεις και οι προτάσεις μας είναι πάγιες, ώριμες και αποσκοπούν στην βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς μας.

Η πρωτοβουλία για ένα ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο ανήκει πλέον σε σας. Σας παρακαλούμε ξεκινήστε τον, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Για την Ε.Ν.Ι.Ν.Σ

Η Πρόεδρος

Ευαγγελία Παπαστεφάνου


Ο Γραμματέας

Αντώνιος ΓέρκουΔημοσίευση στο www.ygeianet.gr

buzz it!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΟΥ κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ:
ΑΠΟ ΤΟ «ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ» ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ

Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας κατά κοινή ομολογία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Το αποκορύφωμα της ξεφτίλας και της υποτίμησης του κλάδου μας από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι το γεγονός ότι ενώ ξεκινάει ο Απρίλιος, στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τα δεδουλευμένα των εφημεριών ούτε του … Δεκεμβρίου 2007 (!!!).

Αντί ο κος υπουργός, οι κ.κ. υφυπουργοί και οι κ.κ. γενικοί γραμματείς να τσακιστούν να βρουν λύση, αφού ξέρουν πόσο πενιχρές είναι ούτως ή άλλως οι αποδοχές μας (αλήθεια, όσον αφορά τους δικούς τους παχυλούς μισθούς ανέχονται έστω και μία μέρα καθυστέρηση στην καταβολή τους ;) στέλνουν στα νοσοκομεία (αρ. 39296 με ημερομηνία 19-3-08 και υπογραφή του γ.γ. κ. Καλογερόπουλου) μία απαράδεκτη εγκύκλιο που αποτελεί μνημείο παραπλάνησης και αυταρχισμού. Θαυμάστε:

Πρόλογος: «Αναφορικά με τα περιστατικά γιατρών του ΕΣΥ … που αρνούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους επικαλούμενοι την άσκηση του δικαιώματός τους για επίσχεση εργασίας, λόγω της μη καταβολής ή του κινδύνου κατά τους ισχυρισμούς τους για την μη καταβολή των αμοιβών τους για εφημερίες που πραγματοποίησαν από τον μήνα Ιανουάριο του 2008 και εντεύθεν …»
Σχόλια: 1) ο ποταμός οργής των νοσοκομειακών γιατρών, ιδιαίτερα των ειδικευόμενων, που ξεχειλίζει αυτές τις μέρες μέσα από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις σε πολλές ενώσεις της επαρχίας, στον «Ερυθρό», στο «Αττικόν», στον «Άγιο Σάββα», στο «Σισμανόγλειο» και σε πολλά άλλα νοσοκομεία αποτελούν κατά το υπουργείο «μεμονωμένα περιστατικά».
2) η φράση «ή του κινδύνου κατά τους ισχυρισμούς τους» είναι η αποθέωση της κουτοπονηριάς, αφού επίσχεση σημαίνει απλούστατα «δεν δουλεύω μέχρι να μου πληρώσεις τα χρωστούμενα» και όχι «δεν δουλεύω μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος ότι δεν θα με πληρώσεις (πότε;)». Άλλωστε, η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα συνδικαλιστικού εκβιασμού το προηγούμενο διάστημα, διαμηνύοντας ανοικτά στους γιατρούς πως αν δεν αφήσουν τον Τσούκαλο και τον Λαοπόδη να υπογράψουν την «κλαδική συμφωνία – ανέκδοτο» του υπουργείου, τότε δεν θα πληρώνονται ούτε οι δεδουλευμένες εφημερίες. Τέλος, είναι απόλυτα λογικό το γεγονός ότι με τα δείγματα γραφής που δείχνει καθημερινά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της ακόμα και για τα στοιχειώδη.
3) Γιατί από τον «Ιανουάριο του 2008» κε Καλογερόπουλε ; Τον Δεκέμβριο του 2007 τον έχετε πληρώσει ;

Παρ. 2: «είναι αμφισβητούμενο το κατά πόσο μπορεί να ασκηθεί (η επίσχεση εργασίας) από εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα … υπό το πρίσμα μάλιστα της … 2547-90 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.»
Σχόλια: 1) Τι θα πει κ. Καλογερόπουλε «είναι αμφισβητούμενο»; Από ποιόν; Από εσάς; Μήπως έχετε αναλάβει καθήκοντα προέδρου εργατοδικείου ή ευρωπαϊκού δικαστηρίου και δεν το ξέρουμε; Έχετε μήπως ενημερώσει για την «αποψάρα» σας αυτή το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων του ίδιου σας του υπουργείου ή την ΑΔΕΔΥ;
2) Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣΤΕ αφορά μια μεμονωμένη περίπτωση υπαλλήλου (κάποιου μηχανικού του δημοσίου) που φερόταν … αγνοούμενος από την υπηρεσία του επί σειρά μηνών και για να δικαιολογήσει την απουσία του επικαλέστηκε επίσχεση εργασίας για κάποια δεδουλευμένα που του χρωστούσαν. Έκτοτε (18 συναπτά έτη) υπάρχει σωρεία δικαστικών αποφάσεων υπέρ νοσοκομειακών γιατρών και άλλων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που περιλαμβάνουν μάλιστα και περιπτώσεις εντολών για συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του υπεύθυνου νοσοκομείου για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Εδώ συμβαίνει ένα από τα δύο: Ή ο κ. Καλογερόπουλος αγνοεί τα παραπάνω, οπότε εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το αν είναι ικανός να κατέχει την υπεύθυνη (υποτίθεται) θέση του γενικού γραμματέα, ή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει πάρει (παρασκηνιακά και παράτυπα) «διαβεβαιώσεις» από δικαστικούς κύκλους (υπενθυμίζεται ότι ο δικαστικός κλάδος είναι ο μοναδικός που «τα πήρε χοντρά» από τον Αλογοσκούφη, 800 εκ. ευρώ πρόσφατα) ότι η πλευρά του κράτους θα αντιμετωπιστεί ευνοϊκά αν η αντιπαράθεση χοντρύνει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ισχύει η πρώτη εκδοχή …

Παρ. 3: Πάλι ύπουλα και από την πίσω πόρτα εισέρχεται η καινοφανής … «νομολογία Καλογερόπουλου», ότι δηλαδή ο εργαζόμενος δικαιούται να κάνει επίσχεση όχι αν απλά δεν έχει πληρωθεί, αλλά μόνο αν έχει πειστεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθεί στο διηνεκές (πότε ; στην ολυμπιάδα του Πεκίνου ; ή μήπως του Λονδίνου ;)
Ρωτάμε: Ο «σεμνός και ταπεινός» κ. Αβραμόπουλος καλύπτει πολιτικά τις ενέργειες του υφισταμένου του κ. Καλογερόπουλου; Αν όχι, τότε οφείλει να απαιτήσει την παραίτηση του κ. γενικού γραμματέα σήμερα κιόλας. Αν ναι, τότε εκτός από τα υπόλοιπα είναι ψεύτης πιο μεγάλος και από τον Πινόκιο: Θυμίζουμε ότι κατ’ επανάληψη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού (2-2006) έχει επίσημα δηλώσει σε συναντήσεις με την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ «ότι οι αποδοχές σας είναι εξευτελιστικές», ότι «σάς θαυμάζω για την υπομονή σας γιατί άν ήμουν στη θέση σας όχι απλά απεργία θα έκανα, αλλά θα έβαζα λουκέτο διαρκείας στα νοσοκομεία», «κάντε διαδήλωση να μπω μπροστά-μπροστά» κλπ. Τώρα θα μου πεις από άνθρωπο που όπου σταθεί και όπου βρεθεί δηλώνει ότι έχει κάνει … «δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία» (άραγε ποιάς χώρας;), τι διαφορετικό να περιμένεις ;
Κε υπουργέ, ας πούμε και καμιά αλήθεια : Λεφτά για να εξακολουθείς να στηρίζεις το απαράδεκτο όργιο υπερτιμολογήσεων φαρμάκων και υλικών ώστε να «γλεντούν» οι πολυεθνικές εταιρείες, βρίσκεις. Λεφτά για να ταΐζεις τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα με σκανδαλώδεις συμβάσεις επίσης βρίσκεις. Μόνο για να πληρώσεις τους ειδικευόμενους γιατρούς και τους επιμελητές Β’ των 1000 ευρώ τον μήνα που μοχθούν μέρα νύκτα για να στηρίζουν την δημόσια περίθαλψη δεν μπορείς να βρείς. Μπράβο σε σένα, στον κ. Καραμανλή και σε όλη την κυβέρνηση … καλύτερους μαθητές στην «πολιτική ξεφτίλας» ο κ. Σημίτης ούτε στο όνειρό του δεν μπορούσε να βρεί!

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, και ιδιαίτερα οι ειδικευόμενοι, «δεν μασάνε» από τέτοιες γελοιωδέστατες προσπάθειες τρομοκράτησης. Και επισχέσεις θα κάνουμε, και απεργίες θα κάνουμε, και ότι άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίσουν οι γενικές μας συνελεύσεις θα κάνουμε. κ.κ. υπουργοί γραμματείς και φαρισαίοι: αν δεν αλλάξετε τακτική, θα τρίβετε τα μάτια σας. Γι’ αυτό αμέσως τακτοποιείστε το θέμα της πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών και αφήστε τις «ιστορίες για αγρίους».

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ, ΜΑΖΙΚΟΥ, ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων, συντονισμός από τα κάτω. Παίρνουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια παραμερίζοντας την συμβιβασμένη φιλοκυβερνητική συνδικαλιστική ηγεσία των Τσουκαλολαοπόδηδων.
Απορρίπτουμε τα «κουτοπόνηρα» σχέδια για εξευτελιστικές συλλογικές συμβάσεις που θέλουν να μας βάλουν να υπογράψουμε ότι δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ αύξηση τα επόμενα 2 χρόνια, ότι θα δουλεύουμε όσο επιθυμεί η υπηρεσία με δική μας ευθύνη και ότι για να πάρουν κάποια ψίχουλα (200-300 ευρώ) οι λίγοι Αναπληρωτές που θα εξελιχθούν σε Διευθυντές αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν από το υστέρημα των ειδικευόμενων.
Αγωνιζόμαστε για:
· Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό)
· Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, 6ωρο με το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους). Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 55 για όσους το επιθυμούν, με κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου.
· Αποδέσμευση βαθμού – μισθού, αυτόματη χρονοεξέλιξη αποδοχών. Τέρμα στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διευθυντικής αυθαιρεσίας που ταλανίζει πολλά τμήματα. Κατάργηση του βαθμού του διευθυντή, και καθιέρωση το πολύ δύο βαθμίδων στους γιατρούς του ΕΣΥ (νεότερους και παλιότερους επιμελητές).
· Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.
· Μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων σε προσωπικό με πραγματικές προσλήψεις, και όχι με τις «κατά φαντασίαν» προσλήψεις του κ. Αβραμόπουλου.
· Ανθρώπινες συντάξεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου της κ. Πετραλιά. Κατάργηση των νόμων Σιούφα και Ρέππα. Εξομοίωση προς τα πάνω των νέων από τους παλιούς ασφαλισμένους.

Μάρτιος 2008

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α. Ρ. Σ. Ι.)